
Sernik z sera twarogowego chudego, półtłustego oraz tłustego :D
Produkty potrzebne do sernika:
– 1 kg sera twarogowego ( nasz sernik zrobiony był z mieszanek trzech serów twarogowych 2 x chudy, 2 x półtłusty, 1 x tłusty)
– 200 g ksylitolu ( jest odporny na wysokie temp.)
– 5 całych jajek
– aromat ( opcjonalnie)
– szczypta soli
– 20 g (4 łyżeczki) masła
Sposób przygotowania:
Rozgrzeway piekarnik do 175 C. Ser mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa z użyciem drobnego sita, tak aby nie było żadnych gródek. Proces ten powtarzamy 2-3 razy. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka możemy dodać do sera przepuszczonego przez maszynkę porządnie wymieszać, białka wrzucamy do miski dodajemy szczyptę soli i łyżkę ksylitolu i ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka przekładamy delikatnie drewnianą łyżkę do miski z serem, ostrożnie mieszamy tak aby piana z białek nie opadła. Formę do ciasta smarujemy dokładnie masłem. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy formę z ciastem, na spód piekarnika możemy położyć pojemnik żaroodporny z wodą ( tzw. kąpiel wodna) aby się sernik nie spalił.
Słodki dodatek:
– 20 g (2 łyżeczki) rodzynek suszonych
– 50 g rumu
– szczypta cynamonu
– szczypta chilli
Sposób przygotowania:
Do małej miseczki szklanej wrzucamy rodzynki, zalewamy je rumem, dodajemy przyprawy. Następnie wrzucamy całość na patelnię i obsmażamy aż alkoholo wyparuje, powstały „słodki dodatek” rozkładamy na kawałku sernika, przyozdabiamy migdałami na wierzchu.
Komentarze (1)
Kasia
| #
Dzięki za przepis ale mam pare pytań:
1. Po co aż tyle ksylitolu
2. Jak długo piec taki sernik i jak sprawdzać czy jest gotowy w środku?
3. Czy powinien się zrumienc tylko na wierzchu?
Odpowiedz na komentarz