
Sałatka z selera naciowego z tuńczykiem



Produkty użyte:
– 1 puszka tuńczyka
– 1 całe opakowanie selera naciowego
– 4 suszone pomidory
– 5 g (1 łyżeczkę) słonecznika łuskanego
Sos vinegre:
– 15 ml ( 3 łyżeczki) oliwy z oliwek nierafinowanej, tłoczonej na zimno
– 15 ml (3 łyżeczki) wody
– 5 ml ( 1 łyżeczka) soku z cytryny
– 5 ml ( 1 łyżeczka) octu winnego
– 1 ząbek czosnku
– szczypta soli, pieprzu i cukry do smaku
Sposób przyrządzenia:
Seler naciowy myjemy pod bieżącą zimną wodą. Seler naciowy kroimy w plastry grubości palca. Ewentualne liście również możemy skroić. Seler naciowy układamy na talerzu. Suszone pomidory, kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na selerze. Posypujemy słonecznikiem.
Sos vinegre:
Najlepiej przyrządzić w blenderze z zamykanym pojemnikiem. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i mielimy na jednolitą masę. Rozlewamy równomiernie po całej sałatce. Na końcu układamy kawałki łososia.
Do sałatki można również dorzucić chleb żytni graham jako dodatek węglowodanowy.