
Omlet jabłkowo-cynamonowy z dodatkami


Omlet został przygotowany na 2 porcje
Produkty potrzebne:
– 6 jajek kurzych rozmiar ” L”
– 160 g mąki z kaszy gryczanej nieprażonej
– 40 g mąki z amarantusa
– 200 g ( 1 duża sztuka) jabłka
– 10 g ( 2 łyżeczki) żurawiny suszonej
– 1 saszetka (ok. 10 g) cukru waniliowego
– 10 g ( 2 łyżeczki) cynamonu
– 10 g ( 2 łyżeczki) kminku
Sposób przyrządzenia:
Nastawiamy patelnię na mały gaz aby się rozgrzała. Do miski wrzucamy po kolei mąkę z kaszy gryczanej nieprażonej, m. z amarantusa, cukier waniliowy, 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki kminku oraz suszoną żurawinę. Jabłko trzemy na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do miski z dodatkami, mieszamy i dodajemy na końcu jajka. Mieszamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masę.
Mąkę z kaszy gryczanej i m. z amarantussa można zamienić na mąkę żytnią typu graham 2000, lecz ze względu na alkalizujące właściwości m. z kaszy gryczanej nieprażonej wybieram właśnie ją, nie wspominając również o prozdrowotnych właściwościach amarantusa.
UWAGA – kopiowanie oraz rozpowszechnianie zdjęć lub przepisów jest zabronione przez Vitamin-Shop Kalisz. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.).